A középkor többről szól a csatáknál – LEGO® Castle® a Kockabarátok építője szemével

Gyermekként ismerkedett meg a LEGO®-val, majd pár évtized kihagyás után, egy szimpla bevásárlás során szippantotta be ismét a hobbi, ami egy pillanat alatt szenvedéllyé vált. Gigantikus várak és seregek helyett a középkori civil élet mozzanataira fókuszál, jelenetekre, melyek bemutatják, hogy – ahogyan a valóságban is volt – ez a világ sokkal több erődöknél, lovagoknál, egymásnak feszülő seregeknél. Horváth Illés építőnkkel beszélgettünk a középkori kockavilág pihentető és kreatív univerzumáról, az alkotás öröméről és arról, hogy milyen sorsfordító ereje lehet egy jó időben és helyen megpillantott készletnek.

Korábbi blog bejegyzésünkben bemutattuk neked a LEGO® univerzum egyik legrégebbi, máig folyamatos és sikeres témáját, a Castle®-t, mely 1978 óta változtatja világszerte kockafüggővé a kreatív építés irányába gravitálókat.  Természetesen a Kockabarátok csapatában is vannak olyan építők, akiket a várak, lovagok, középkori jelenetek világa vezetett el a hobbihoz, mely aztán az eltelt évek, évtizedek alatt csendben megszállottsággá változott. Ilyen Horváth Illés Antal, akit büszkén tudhatunk közösségünk tagjának megalakulásunk óta, és akinek munkáit számos kiállításunkon megcsodálhattad már.

Az ember, aki egy sima bevásárlásért ugrott el a boltba, de LEGO®-építőként ért haza

– Gyerekként is legóztam, leginkább a 90-es évek első felében, aztán valahogy szépen, lassan abbahagytam – kezdte a beszélgetést Illés, hozzátéve, hogy az építés szenvedélye mintegy másfél évtized múlva talált rá ismét.

– Annyi történt, hogy elmentem bevásárolni és a polcon megpillantottam a kastélyos készleteket. Vettem is egy kis dobozzal rögtön. Majd egy-két hónap múlva még párat. Pont egy nagyon jó sorozat futott ekkor – 2007 és 2009 között ­- a Castle® vonalon, az úgynevezett Fantasy Era, melyben az újdonságnak számító csontvázak, trollok és törpök mellett a klasszikus, régi szettek hangulatát idéző katonák voltak. Utóbbiak tetszettek meg igazán, de a végső lökést egy nem sokkal később érkező exkluzív szett, a Medieval Market Village adta meg. Ez a feleségemnek is megtetszett, meg is vettük rögtön, lényegében ebben a stílusban építek azóta is.

„Aztán már nem volt megállás”

Illés elmondta, ezután már lényegében nem volt megállás, a kezdeti lelkesedést felváltotta egy fenntartható ütemű LEGO® beszerzés, amit jól gondoljon át bárki, aki belevágna. Hiszen, az anyagi vonatkozásokon túl a tárolás a lakásból is követel egy szeletet.

Illés már idestova 10 éve éli a felnőtt LEGO®-függők életét, gyári készleteket már nem igazán vásárol, maximum építőelemnek, illetve ötleteléshez használja őket, a többit saját alkatrészek és elképzelések mentén oldja meg.

– A Castle® téma hódolói között sokan vannak, akik seregépítők – mesélte. – Náluk a hangsúly a figurákon van, a lényeg, hogy rengeteg legyen belőlük, így monumentális csatajeleneteket lehet megalkotni a segítségükkel. Én egy kicsit más irányba mentem el, egymásnak feszülő hadak, grandiózus csaták helyett a terepasztal építése vált számomra fontossá. Abból is többfélét lehet építeni: az egyik közkedvelt variáció a klasszikus, vidéki zöld táj szántófölddel, állatokkal, a másik pedig az urbánus vonal házakkal, városfallal. A gyári készletekben mindig fel-felbukkantak az erre a vonalra illeszkedő kiegészítők, kísérőjelenetek, de sosem váltak dominánssá, nem vehették fel a versenyt a katonákkal, a várakkal, a látványos harci gépezetekkel. Pedig a valóságban sem csupán csatározásból, ostromból állt a középkori élet. Én is jobban szeretek a küzdelem helyett a mesterségekre, hétköznapokra, házakra koncentrálni.

– Már hosszú-hosszú ideje egy középkori várost bővítek. Jelenleg 25 háznál járok, melyek közül sokat be is rendezek bútorokkal, minifigurákkal. Így ha egy kiállításon valaki beles egy ablakon, elcsíphet egy-egy jelenetet a letűnt évszázadokból. A házakat emellett mindig kinyithatóra építem, hogy egyszerűbb legyen megmutatni az érdeklődőknek a belsejüket is.

– Vannak építők, akiknél az a legfontosabb, hogy óriásiak legyenek az alkotások. Nálam más a helyzet, inkább különféle korabeli életképekkel, vicces jelenetekkel dobom fel a terepasztalt. Folyamatosan építek, néha régebbi házaimat bontásnak vetem alá, hogy aztán egy kis ráncfelvarrást kapjanak. Mindig van előttem három-négy félkész építmény, melyeket előbb-utóbb befejezek, és mennek a terepasztalra. Rengeteg tervem van a bővítésre, többek között szeretnék egy klasszikus várat is készíteni. Ez nagyobb lenne, mint amit a gyári készletekből össze lehet állítani. A probléma ugyanis az, hogy méretarány tekintetében még a legnagyobb ilyen épületek is kicsik a házakhoz viszonyítva, így magamnak kell megalkotnom azt, amivel egységes lesz az összhatás.

„Mindenki hozza a saját terepasztalát, összerakjuk őket, lesz belőlük egy nagy struktúra, melyben ott van mindenkinek az egyéni stílusa”

Illés elmondta, mikor 2008-ban újrakezdte a LEGO®-zást, rögtön utánanézett a neten, hogy vannak-e olyan közösségek, akik űzik a hobbit. Először egy fórumon kezdte megmutatni a munkáit, majd néhány év múlva, 2013-ban úgy döntött, szélesebb körrel is megismerteti az építményeit. Azóta minden évben elviszi a folyamatosan növekvő és bővülő asztalát kiállításokra, a Kockabarátoknak pedig közösségünk megalakulása óta tagja.

Csapatunkban egyébként vannak mások is, akik Castle® konstrukciókat alkotnak, Iberpaker Péter, közösségünk motorja is közéjük tartozik. Illés elmondta: nem külön-külön szokták bemutatni a témáikat, hanem az egységben az erő filozófiáját vallják.

– Hatalmas témája külön-külön egyikünknek sincs, de ha többen összeállunk, összetesszük a munkáinkat, akkor már igen intenzív jeleneteket tudunk bemutatni” – mondta, hozzátéve, hogy ilyesmire már többször volt példa.

– Hárman-négyen összedolgozunk, előre egyeztetünk a részletekről, mindenki hozza a saját terepasztalát, összeillesztjük, végeredményként pedig lesz belőle egy nagy struktúra, melyben mindenkinek felfedezhető az egyéni stílusa – tette hozzá.

„A kreativitásomat élem ki benne”

 És hogy mi ejtette rabul Illést a LEGO®-ban? Mi az, ami megadja számára azt a pluszt, ami többé teszi a játékot kockák összességénél?

– A kreativitásomat élem ki benne – vallja Illés. – Eszembe jut valami, bármi, például építeni szeretnék egy lakatosműhelyt, akkor nekiállok kigondolni, hogy miként is lehet ezt megvalósítani, majd eljátszogatok vele. A lényeg, hogy valami olyat alkossak, ami komoly benyomást kelt. Mindemellett az építés rendkívül pihentető és stresszoldó, teljesen ki tud kapcsolni.

0 válaszok

Hagyjon egy választ

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük