A téma, mely generációkat tett kockafüggővé – a LEGO® Castle® 40 éve

K ülönleges helyet foglal el a LEGO rajongók szívében a középkori várak szerteágazó témája, a Castle®, melyet idestova négy évtizede építenek a kockák főállású szerelmesei. A Kockabarátok csapatát is erősíti a téma egy lelkes építője, Horváth Illés, akinek munkáját hamarosan részletesen is bemutatjuk. Előtte ismerkedj meg alaposabban az építőkockák letűnt vagy éppen képzelet szülte világával, melynek története 1978 óta tart.

Az idestova 40 éves múltra visszatekintő, mintegy 280 szettet felölelő LEGO® Castle® az egyik alaptémája a LEGO®-nak, így nem csoda, hogy kockabarátok generációi nőttek fel rajta. Az 1978-ban – a Town® és a Space® világával egy évben – bemutatott téma középpontjában a középkori élet áll lovagokkal, várakkal, erdei rablókkal, egymással hadakozó frakciókkal. Azóta a fantasy és a Távol-Kelet világába is elkalandozhatunk vele.

Kevesen tudják, de a legelső LEGO® kastély közel két évtizeddel megelőzte a téma valós gyártását és egészen napjainkig tartó térhódítását. Egy játékkatalógus 1959/60 fordulóján már mutatott egy, a kedvelt kockákból összerakott kastélyt, de ez még nem volt megvásárolható, csupán az építőelemek variálhatóságában rejlő lehetőségeket demonstrálta. Egy évtizeddel később, 1970-ben viszont előállt a LEGO® egy olyan várral – a legendás 001 Weetabix-szel –, melyet már meg is lehetett vásárolni. A 471 darabból álló építmény sok kockarajongó számára kultikus konstrukció, mindemellett még ez sem tartozott ahhoz a vonalhoz, melyet Castle®-ként ismert meg a világ.

A Castle® téma a 375-ös szettel startolt 1978-ban, mely a 767 elemből álló, ikonikus, sárga falú erődítményt rejtette. Ebben az évben mutatták be a minifigurákat is, melyek középkori szúró-vágó fegyverek és páncélok LEGO® univerzumban létező másait is használták. A következő év két új szettel (383 – Knight’s Tournament, 677 – Knight’s Procession) lepte meg a LEGO® rajongókat, de egyelőre csak a vén kontinensen élőket: az amerikai gyerekek ugyanis csak 1981-től játszhattak velük.

1984-1993 – a Castle® aranykora

A vár, valamint a lovagi torna és a hat figurát tartalmazó, társzekérrel vonuló hadi menet egészen 1984-ig egyeduralkodó volt a témában. Ebben az évben azonban teljesen megújult a várak és lovagok világa, és sok kocka-fan egyetért abban, hogy elérkezett a téma legerősebb időszaka. Ekkor mutatkozott be a Crusaders és a Black Falcons frakció, velük együtt pedig számtalan új, apró kiegészítő: újfajta sisakok, egyedi címerek, melyek a zászlókon, pajzsokon és a minifigurákon is megjelentek. Továbbá ekkor mutatkozott be a LEGO® ló is, melyet korábban úgy kellett összerakni elemekből, mostantól viszont igazi hátas formája lett, és a minifigurák is gond nélkül a nyergébe tudtak pattanni.

Ebben az időszakban nem csak lovagokat, katonákat késztett a LEGO® az erődítmények népeként, számos „civil” is feltűnt: kovácsok, földművesek kezdték el járni a kockavilágot, valamint megjelentek polgáribb szettek is, mint például a Fogadó vagy a Kovácsműhely.

1987-ben a 6606-os sorszámot viselő Álcázott erőddel megérkezett a Forestmen téma, mely a várak, kastélyok világát jól álcázott erdei rejtekhelyekre cserélte. A kiegészítők között megjelentek a fák, a lombkorona-elemek, valamint a kötél, hiszen miféle erdőlakó az, aki létrával közlekedik az ágak és a várfok között? A téma másik újítását a feketére festett sarokelemek feltűnése jelentette.

A következő év egy olyan készlettel ajándékozta meg az építés szerelmeseit, mely szinte azonnal kedvenccé vált. Ez volt a Black Knight kastély, mely fekete falaival az egyik leggyönyörűbb szettként vonult be a köztudatba. A sorozat 1994-ig futott, összesen 13 szettet, köztük két méretes várat adtak ki. Időközben – 1990-ben – több apró újdonság dobta fel a szériát: feltűnt a felhajtható vizorral ellátott lovagi sisak, valamint a lovagoknak készült extra páncél, illetve sokak kedvence, a sötétben foszforeszkáló LEGO® szellem is ettől kezdve kísért. Nagy újítása volt az évnek a 6081 számmal jelzett King’s Mountain Fortress téma, melynél elsőként jelent meg az emelt alap, továbbá ez a kiegészítő hozta el a legelső női LEGO® figurát is.

1992-ben aztán betoppantak a LEGO® középkori világának rosszarcú, enyves kezű lakói: bemutatkozott a Wolfpack farkasos zászlóival és borostás figuráival is azt sugalmazva, hogy ők egy kissé másképp értelmezik a lovagi eszméket. A Wolfpack egyből két készlettel – Renegades, illetve Wolfpack Tower – érkezett, és a történet szerint meg is keserítette rendesen azon lovagok életét, akik elfelejtették kulcsra zárni a váraikat.

Az 1993-as év merész stílusváltást jelentett: a LEGO® alkotói fejest ugrottak a fantasy világába, és rögtön hat szettel elhozták a kockák univerzumát sárkányokkal és varázslókkal gazdagító Dragon Masters vonalat. A kockások a 4048 Majisto’s Magical Workshop szettben megismerkedhettek Majistóval, az egyik első olyan LEGO® figurával, melynek konkrét nevet adtak. És hát milyen varázsló az, akinek nem ragyog a varázspálcája, ugye? Majistónak nem volt szégyenkezni valója: pálcája a korábban már említett szellemhez hasonlóan sejtelmesen derengett a kapualjak, boltívek, szűkös toronyszobák félhomályában. A minifigurák eszközeiben is változás ment végbe: megjelentek a hosszú alabárdok, a sárkányos pajzsok, a sisakok is eltért a megszokottól, sőt az aprócska LEGO® emberkék is új arcot kaptak.

A felkelő nap országáig, és még tovább

A fantasy témát 1995 után nem bővítették, viszont ebben az évben egy új, középkori altémával jelentkezett a Castle® univerzum. Bemutatkozott a Royal Knights, mely aprócska frakciója és mindössze egyetlen vára dacára izgalmas újítást jelentett. Elhozta ugyanis az első olyan minifigurát, akinek korona volt a fején, továbbá megjelent a csontváz is.

1996-ban a korábbi Forestmen is kapott még egy témát a Dark Forest formájában, melyet kószák és rablók népesítettek be Rob N. Hood vezetése alatt. 1997-98 között eljött Basil, a Denevérúr, elhozva a Fright Knights témát, de ezt a vonalat sem bővítették tovább a LEGO® alkotói.

1998 ismét nagy változást jelentett: elhagytuk Európát, és a Ninja témával a Távol-Keletre, a feudális Japánba utaztunk, ahol két frakció, a rabló Kendo és bandája és Gai-Dan shogun szembenállásába csöppentünk. A mindössze 2000-ig vitt Castle® altéma izgalmas újításainak a katanát forgató minifigurák számítottak, hiszen eddig nem voltak olyan emberkék, akik tradicionális japán páncélt viseltek volna.

Középkor a 21. században

2000-ben egy újabb altéma, a Knights’ Kingdom mutatkozott be, visszacsempészve ezzel a középkori Európa világába az építőket. Központi elemét Cedric, a bika és Leo király konfliktusa jelentette, viszont csak a királyi oldal kapott kastélyt, az uralkodó ellen törő Cedricnek nem készült épület. Ezt a vonalat egyébként 2004-2006 között folytatta a LEGO® Knights’ Kingdom II néven, mely Morcia királyságának lovagviszályaiba kalauzolta el az építőket. 2004-ben a Duplo® és a Castle® házasítása is megjelent, ezt a vonalat egészen 2008-ig folytatták.

2007-ben ismét visszatértek a LEGO® konstruktőrei a fantasy mezejére. Az egyszerűen csak Castle® névre keresztelt szettben az embereknek trollokkal és csontvázakkal gyűlt meg a bajuk, 2008-ban pedig a törpöket elhozó Dwarves szett bővítette ezt a vonalat. 2010 és 2012 között került a polcokra a Kingdoms vonal, mely szakított a fantasy témákkal, és ahol az Oroszlán Királyság háborúzott a Sárkányvarázsló vezette Sárkány Királysággal. 2011-ben a Bricks and More névre keresztelt fejlesztés gazdagította a Castle® világát, mely egy várat adott a LEGO®-soknak. 2013-ban aztán a Kingdoms és a Castle® kombinálásával érkezett az újítás, melyben szintén az Oroszlánok álltak a Sárkányokkal szemben.

A közkedvelt vonal a mai napig egyre-másra örvendezteti meg a kockarajongókat, így a szintén 1978-ban debütált Townnal és a Space-szel egyike a három legrégebbi témának, melyek generációkkal ismertették meg az építés örömét. És hogy milyen is egy vérbeli LEGO® Castle®-építő? Hamarosan bemutatjuk neked csapatunk középkorászát, Horváth Illést és munkáit. Kövesd blogunkat és Facebook-oldalunkat, ne maradj le semmiről!

0 válaszok

Hagyjon egy választ

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük