A legnagyobb magyar LEGO® csatahajó és aki mögötte van – Szrimacz László és az SMS Szent István

M agyarország legnagyobb német LEGO® csatahajója után kiállítói csapatunk jegyzi hamarosan a legtekintélyesebb méretű, kockákból felépített magyar hadihajót is. A százezer elemből összeálló Szent Istvánt elektromotorral mozgatható lövegtornyai és lövegei teszik különlegessé, ráadásul már nem kell sokat várnod arra, hogy láthasd. A részletekről építőjével, kiállítónkkal, Szrimacz Lászlóval beszélgettünk.


Ha már jártál bármelyik nagyobb kiállításunkon, akkor biztosra vesszük, hogy nem kerülhette el a figyelmed a tárlat méretbeli egyeduralkodója: a közel 5 méter hosszú, második világháborús német csatacirkáló, a Scharnhorst. Alkotója, Szrimacz László a hajó 2015-ös elkészülte után egy új, tekintélyes projektbe fogott: elhatározta, hogy megépíti az egyetlen magyar csatahajót, az Osztrák-Magyar Monarchia haditengerészetének kötelékében, az első világháborúban szolgálatot teljesítő SMS Szent Istvánt.

Laci elárulta, a magyar csatahajó ötlete durván két és fél éve pattant ki a fejéből, azóta kisebb-nagyobb megszakításokkal folyamatosan dolgozik rajta.  Először egy mérnöki tervező szoftver, az Auto CAD segítségével virtuálisan megalkotta a hajót, pontosan kiszámolva, hogy mennyi építőelemre lesz szüksége az építés során, hogyan lehet szétszedni a szállítás miatt a monstre konstruktumot. Már itt látni lehetett, hogy nem lesz apró az 1:40 arányban megépítendő hadihajó: a számítások elárulták: 90-100 ezer elem kell hozzá, a hossza pedig eléri majd a 3,5 métert.

Miután elkészültek a tervek, indulhatott a kivitelezés. Laci 2016 júniusában építette meg a Szent István alapját, a gigász jelenleg 80 százalékos készültségi szinten áll. Mikor befejeződnek a munkálatok, nem lesz az országban nála nagyobb, LEGO®-ból készült magyar csatahajó. A félelmetes mennyiségű munka mellett az építőelemek ára is csillagászati: mintegy négymillió forintra rúg az az összeg, amiből az építéshez szükséges mennyiséget beszerezte kiállítónk.

Ezzel még nincs vége a különlegességek sorának. A Szent István négy lövegtornyához ugyanis mozgató elektronikát tervezett egy másik csapattagunk, a Kockabarátok TECHNIK-mestere, Suszter Zoltán. Minden egyes torony talpazatába került egy-egy motor, melyeknek köszönhetően a lövegek 300 fokos fordulatra lesznek képesek, a végpontot elérve automatikusan elindulnak visszafelé, emellett a tornyok forgási tempója sebességszabályozó tárcsáknak köszönhetően változtatható lesz. A lövegcsövek sem maradnak mozdulatlanok: egy belső, láncos hajtásnak köszönhetően emelkednek és süllyednek a torony forgása közben.

És most mondjuk a legjobbat: te lehetsz a lövegtornyok ura! Bizony, a tornyokhoz kapcsolódó távvezérlők felett átveheted majd az irányítást, és kipróbálhatod, milyen irányba fordítani az ágyúkat. A Szent István a tervek szerint április végére, május elejére nyeri el végső formáját, ez pedig azt jelenti, hogy a május végi Tatabányai Gyermeknapon ki is állítjuk.

Belenézel mi minden vár rád?

És bár még zajlanak az utolsó simítások, a legnagyobb magyar LEGO hadihajó alkotója azonban már most egy következő projekten gondolkozik. Szrimacz Laci elárulta, miután összeállt a Szent István, átépíti a már meglévő Scharnhorstot annak testvérhajójává, a Gneisenauvá, majd pedig egy teljesen új Scharnhorst alkotásába fog. Az új hajó a tervek szerint eléri majd a 6 méteres hosszúságot, lövegtornyai a Szent Istvánhoz hasonlóan mozgathatóak lesznek, a vízvonal alatti rész is elkészül, emellett a belterének bizonyos részeit is látni lehet majd.

0 válaszok

Hagyjon egy választ

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük