Hobbi & hivatás, ami másoknak is örömet okoz

Iberpaker Péter, kiállító, alapító Kockabarátok

2008-ben kezdtem el a LEGO gyűjtést majd 1 év múlva vágtam bele a régi kedvenc témámban egy középkori asztal építésébe. Kezdetben nagy csatajeleneteket és kis falusi életképeket építettem, majd fokozatosan bővült illetve átalakult a terepasztal, egyre több terep épült, dombok, fák, utak, nagy falu, 8 alaplapos vár, öböl, hajók, sziklák és sárkányok. Ebből a területből vált szét később 3 különálló téma, a viking asztal, a fantasy asztal és a klasszikus középkori terület. Közben régi készleteim bővítése mellett indult el városi terepasztal építése és folyamatos fejlesztése. Mára egy jelentős méretű, több blokkból álló, összefüggő várossal rendelkezem (építkezés, múzeum, extrém park, ipari park, vasúti pályaudvar, LEGO Minimundus, piac, kikötő, tengerpart, tengeri terület, épületek, úthálózat, foci stadion, templom, rakodó pályaudvar). Ezeken városi részeken belül jelenik meg a számtalan szuperhős és kalandfigura és az ő világuk (Batman, Superman, X-Man, Bosszúállók).

Fokozatosan növekedett a Star Wars gyűjteményem és először egy Clone Wars csataasztalt építettem, majd egy Hoth bolygós csatajelenetet, több témát kisebb életképekben mutatok be, emellett nagyszámú járművel és figuragyűjteménnyel rendelkezem, amik egy nagyobb terepasztalnyi területet fednek le. A középkori fantasy részekhez csatlakozott a vámpíros-szellemes terület, a Szellemirtók és a ScoobyDoo rész. 10 hajóból álló Pirates flotta mellett egy kalóz sziget, egy bennszülöttes sziget és egy erőd épül, ezek adják a Pirates asztalt. A járművek asztalt egy Speed Champions pálya, Verdák gyűjtemény, modell autók, Technic járművek alkotják. A vadnyugati asztal fokozatos bővüléssel érte el a mai méretét, a kis erőd nagyobb lett, épült egy folyó, indián területek, csata, ostrom, mexikói betörés, városka, vonatpálya, híd folyóvölggyel.

CHIMA és Ninjago készletek és kis életképek sem hiányozhatnak a palettáról. Tavaly egy nagy méretű, két vonatkörrel rendelkező LEGO DUPLO asztal is épült a legkisebb korosztály szórakoztatására. Rendelkezem egy ókori asztallal is, ahol egyiptomi és római életképek, épületek és csaták kaptak helyet. Jelenleg tervezési/épülési stádiumban van egy kisebb Space asztal, egy amerikai függetlenségi háborús életkép és egy Napóleon korabeli nagy csatajelenet kb 1000 katonával. A legtöbb területet azért építettem meg, mert érdekelt a téma vagy már gyerekkori vágy volt az adott terepasztal megvalósítása. Néhány asztal a látogatók kérésére/igényei miatt készült el (Chima, Ninjago, LEGO DUPLO), hogy minél teljesebb repertoárt tudjak bemutatni.

Vannak olyan témák, amik mint téma nem fogtak meg elsőre (vasút, Technic, Star Wars), de építés közben a megvalósítás és alkotás része miatt megszerettem azokat. Magát a LEGO-zást is az ötletelés, tervezés és építés miatt szeretem. Az ember kiélheti kreatív énjét, apró elemekből hozhat létre valami nagyot, ami egyedi és hozzáadott értéket tartalmaz és nem csak az építőnek, hanem a nézőknek is élményt nyújt.

A kiállítás nekem mint építőnek lehetőség teremt arra is, hogy egyben lássam az alkotásaimat, néha én is csak ott látom a nagyobb összefüggő területeket. Van, hogy ott döntöm el, hogy átépítek valamit, mert az szebben néz úgy ki vagy egy jobb technikai megoldást képvisel.

A rendezvényeken igyekszünk játszóházat biztosítani, ezzel alkotási lehetőséget adni a látogató kicsiknek és nagyoknak, ilyenkor jó látni, hogy akár órákig együtt tudnak építeni a kicsik és a családok, olyan emberek lesznek hirtelen egy közösség tagjai, akik addig nem ismerték egymást, de az alkotás és a játék pillanatok alatt összeköti őket.

Jó beszélgetni a látogatókkal, megtudni ők milyen szemszögből nézik és látják a kiállított alkotásokat. Nézni és látni nem ugyanaz! Mind ugyanazt nézzük, de egyénenként mást és mást látunk, más a kötődésünk, emlékünk vagy vágyunk egy-egy téma kapcsán.

Már az első kiállításokon kiderült, hogy meg kell találni az aprólékos kidolgozás, a sokszínűség és monumentális építés közti egyensúlyt. Máshogy nézik egy LEGO-s találkozón az alkotásokat és máshogy egy kiállításon vagy aktivitáson.

Meg kell felelni az interaktivitás elvárásainak is, ezért sok mozgó, világító, hangot adó, ezer színben pompázó alkotásra is szükség van. Ezek állandó kihívást jelentenek nekünk, építőknek. Az új témákat is azonnal látni szeretnék a látogatók, de egy közepes asztal építése hetekbe telik és rengetek alapanyagot és energiát igényel, amit nem mindig látnak vagy tudnak a vendégek. A már megépített részeket nem szívesen bontja le az építő, ezért új téma új alapanyag, a régieket főként bővítjük vagy átépítjük.

Az építés előtt alaposan át kell gondolni mekkora méretű és súlyú lesz a építmény, milyen blokkokból áll, mi célszerűbb, nagyobb modulokban szállítani vagy kisebb elemekre bontva, ezzel helyett spórolni, de ekkor több installálási időt kell rászánni.

Mindig kérdezik, hogy mennyi időt jelent egy ilyen kiállítás és mit viszünk egyben és mit kell helyben felhelyezni. Az épületeknél, terepeknél és tereptárgyaknál mindig mérlegelni kell mi a célszerű megoldás. A kis életképeket, mozgó/guruló vagy könnyen leeső elemeket és a nagy szállítási légteret jelentő részeket mindig helyben kell felépíteni vagy ráhelyezni az asztalokra.

A bontás már egyszerűbb, ami hónapokig épült előtte, a helyszínen 1-2 napig, az 1-3 óra alatt eltűnik a dobozok mélyén.

Van, hogy évekig gyűjtöm az elemeket egy-egy témához vagy belekezdek egy építésbe és félbemarad, majd pár hónap után kerül csak újra az építőasztalra.

Mint az élet minden területén a legnagyobb ösztönző az idő, ha már tudjuk, hogy jön egy kiállítás és addigra készen kell lenni, az mindig új lendületet ad. Részben az időhiány, részben a már látható kihívás miatt. A LEGO építésre is igaz, hogy csak abbahagyni lehet, de befejezett alkotás nincs, mindig lehet valamit változtatni, fejleszteni.